Košaraštvo ”Pogorelec” iz Kotoribe obiteljski je obrt, koji kao takav djeluje već 42 godine i nasljeđuje se s koljena na koljeno već kroz 3 generacije. U radu obrta obuhvaćena je cijela proizvodnja – od poljoprivredne proizvodnje, prerade pa sve do izrade samog finalnog proizvoda od vrbove šibe.

Sam posao od uzgoja do gotovog proizvoda je dugotrajan. Najprije se šiba sadi pomoću sadnica ili kako se to kod nas naziva ”ključec”. Nakon što šiba naraste, sljedi njena košnja. U današnje vrijeme se to radi traktorskom kosilicom što je puno brži način od nekadašnje ručne košnje pomoću posebnog noža koji se još naziva i ”kosijerić”. Kad se šiba pokosi i dopremi s polja prvo se mora klasirati po visini u nekoliko kategorija i povezati u snopove.

Tako pripremljena šiba spremna je za kuhanje. Kuha se u velikim kotlovima u koje stane i po nekoliko tona šibe. Ta se šiba sada kuha oko 8 sati. Za kuhanje 1 kotla šibe od početka loženja vatre potrebno je oko 12 sati. Košaraštvo ”Pogorelec” posjeduje kotao za kuhanje šibe dimenzija 3,5 x 1,5 x 1,5 m, a u njega stane oko 2 tone šibe.

Kuhana šiba ide dalje u preradu, tj. na guljenje. Guljenje se nekad obavljalo ručno na spravi zvanoj ”ščukalka”. To je bio težak posao. U današnje vrijeme postoje strojevi za guljenje šibe i to se sve radi mnogo brže. Oguljena šiba suši se prirodnim putem na vjetru i suncu.

Prije početka pletenja, šiba se namače u vodi 3-5 sati da bi postala savitljiva. Tek onda se može koristiti za pletenje.

Tradicija izrade predmeta od vrbove šibe u Međimurskoj županiji starija je više od 100 godina. Majstori-košarači najčešće pletu na različitim drvenim kalupima i za svaki proizvod postoji drugi kalup. U izradi predmeta koriste se kalupi i dizajn koji su također stari već stotinu godina, tako da su se ti predmeti duboko ukorijenili u našu tradiciju i kulturu kao uporabni, ali i kao ukrasni predmeti. Najstariji model korpice se zove ”HOLANDERICA” i još danas je atraktivna kao proizvod.

U današnje vrijeme predmeti i proizvodi od vrbove šibe koji se koriste široko su zastupljeni: od najpoznatijih ”korpica za dućan”, koševa za rublje, stolova, stolica, raznih košara za pse i mačke, voće, povrće, u poljoprivredne i dekorativne svrhe, a naročito se koriste korpice za „posvećenje“ u Crkvi u vrijeme Uskrsa i za izradu cvjetnih aranžmana za groblje za Dan mrtvih; te još mnogi drugi ukrasni predmeti.